Barion Pixel
document.addEventListener('DOMContentLoaded', function() { var loginLink = document.querySelector('.elementor-icon-wrapper a'); // Az a gomb, amire kattintanak if (loginLink) { // Ellenőrzi, hogy a felhasználó be van-e jelentkezve if (document.body.classList.contains('logged-in')) { // Ha be van jelentkezve, irányítson a 'fiokom' oldalra loginLink.href = 'https://nutrianna.hu/fiokom/'; } else { // Ha nincs bejelentkezve, irányítson a 'bejelentkezes' oldalra loginLink.href = 'https://nutrianna.hu/bejelentkezes/'; } } });

PCOS és mediterrán diéta

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a leggyakoribb női endokrin rendellenesség, amelyet krónikus anovuláció, hiperandrogenizmus és policisztás petefészek jellemez. Az elhízás és inzulinrezisztencia, és az ezzel járó krónikus gyulladásos állapot gyakran együttes kísérői a PCOS-nek. A mediterrán diéta egy gyulladáscsökkentő étrend, amely gazdag összetett szénhidrátokban és rostokban, valamint egyszeresen telítetlen zsírokban. Szoros összefüggés van az elhízás, az alacsony fokú krónikus gyulladás, az IR és a PCOS hormonális rendellenességei között.

A megjelölt spanyol tanulmány célja, hogy értékelje az mediterrán diéta jelentőségét, a táplálékbevitelt és a testösszetételt, valamint ezek összefüggését a PCOS klinikai súlyosságával a kezelésben még nem részesült PCOS-s nők csoportjában, összehasonlítva egy egészséges nőkből álló kontrollcsoporttal, életkor és testtömeg-index (BMI) vonatkozásában.

Ebben az esetkontrollos, keresztmetszeti vizsgálatban 112 PCOS-s beteget és 112 egészséges nőt (kontrollcsoport) vontunk be. Az alanyoknál testösszetételt néztek BIA (bioelektromos impedanciaanalízis) segítségével, tesztoszteron- és CRP-, valamint éhomi inzulin- és glükózszinteket. A résztvevők mediterrán diétát folytattak (amelynek betartását PREDIMED kérdőív segítségével értékeltek).

A PCOS-s nők magasabb tesztoszteron valamit éhgyomri inzulin-és glükózszinttel rendelkeztek. Ezenkívül azt találták, hogy a PCOS-ben szenvedő nők kevesebb extraszűz olívaolajat, halat/tenger gyümöcseit, hüvelyeseket és dióféléket fogyasztottak a kontrollcsoporthoz képest. Annak ellenére, hogy a két csoport energiabevitelében nem volt jelentős különbség, a PCOS-s nők kevesebb komplex szénhidrátot, rostot, egyszeresen telítetlen zsírsavat (MUFA) és többszörösen telítetlen zsírsavat (PUFA), valamint nagyobb mennyiségű egyszerű szénhidrátot és omega-6 zsírsavat fogyasztottak, mint a kontrollcsoport. A PCOS-s nők testösszetétele a kontrollhoz képest kedvezőtlen volt, a fázisszög (PhA – amelyet a sejtmembrán integritásának markereként használnak) és a zsírmentes tömeg (p < 0,001) itt a legalacsonyabb. Ezen túlmenően, a BMI és a teljes energiabevitel korrekciója után a tesztoszteronszint szignifikáns negatív korrelációt mutatott a fehérje-, összetett szénhidrát- és rostfogyasztással, és MUFA, omega-3 bevitelével.

Ez az összefüggés alátámaszthatja a mediterrán táplálkozási mintában szereplő élelmiszerek és tápanyagok terápiás szerepét a PCOS kezelésében, csökkenti a gyulladásos állapot, amely utat nyit az IR és a hyperandrogenemia számára. A nők táplálkozási és testösszetétel-értékelésének stratégiai jelentőségét a PCOS kezelésében az első és legfontosabb lépésnek kell tekinteni.

 

 

Forrás:

Barrea, L., Arnone, A., Annunziata, G., Muscogiuri, G., Laudisio, D., Salzano, C., … Savastano, S. (2019). Adherence to the Mediterranean Diet, Dietary Patterns and Body Composition in Women with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Nutrients, 11(10), 2278. doi:10.3390/nu11102278