Cékla és csoki… Nem is hinnéd, de csodás szimbiózist alkotnak ezek ketten.
A cékla egy nagyszerű élelmiszer, magas nitráttartalmánál fogva csökkenti a vérnyomást, és természetes NO (nitrogén-oxid) fokozó, ezért edzés előtt is hasznát vehetjük (tegyük smoothieba, kásába). És a színanyagairól nem is beszélve…
És nemcsak sós ételekhez passzol, de édes ízvilágba is beleillik, szóval aki nem szereti a cékla “földes” ízét, az ebben a formában meg fog barátkozni vele tutira.
És akkor nézzük a hozzávalókat:
- kb. 400 g cékla (nálam a Lidl/Aldi vákuumcsomagolt, konyhakész, de ugyanennyi főtt cékla is jó)
- 1 db banán az édesítés miatt
- 100 g zöldbanán liszt (más gluténmentes liszt is jó)
- 2-3 púpos evőkanál organikus kakaópor
- 2 db tojás
- egy tábla 80% feletti étcsoki
- 30 g kókuszolaj
- 1 tk. szódabika
- édesítés, ha még szükséges
- igény szerint bogyósgyümi, étcsokiszórás
Elkészítés:
A tojásokat a céklával és a banánnal összeturmixoljuk, addig a száraz összetevőket elkeverjük. Az étcsokit megolvasztjuk gőz fölött, és hozzáadjuk a kókuszolajat. A száraz keveréket hozzáadjuk a folyékonyhoz, majd hozzákeverjük a felolvasztott csokit, lazán elkeverjük (ha túl sűrű, mehet hozzá növényi tej). Végül egy kisebb, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük 180 fokon.
Ennyi. Nekünk egy vasárnap reggelire tökéletes volt, de bele se merek gondolni, milyen finom lehet még melegen, hideg vaníliafagyival tálalva…